BST 75km


Denna sida innehåller information om hur banan ser ut. Letar du efter mer generell information såsom starttid m.m ska du gå till sidan “Frågor & Svar”.

Banbeskrivning

Denna sträcka är ny från och med i år och passar perfekt för dig som vill ha en större utmaning än den förhållandevis enkla BST 50 men heller inte så kuperad, lång och tuff som BST 100. Vi tror att ”Sjuttiofeman” kommer att bli mäkta populär, inte minst bland ”Vasaloppscyklister”. Med lite mer MTB-karaktär, sköna singeltracks och en och annan lite trixig passage ger vi med BST 75 ett unikt tillfälle att använda den goda cykelform, som fram till Vasan tränats upp, i ett ”riktigt” långlopp på mountainbike.

Starten sker tillsammans med övriga sträckor vid Varbergs stolta fästning. Loppet rullar upp genom Varbergs centrumgator som kantas av hejande och jublande åskådarskaror.

När asfalten tar slut efter de för alla sträckor gemensamma första åtta kilometerna går sträckningen nu i huvudsak på en gammal banvall mellan åkrar och ängar. För de flesta i ett riktig högt tempo utan vare sig mot- eller frånlut. Tänk på att vara observant och ha framförhållning då det ofta bildas snabba klungor. Även om det är lättkört så finns det stenar, hög mittremsa och gropar som kan göra att många cyklister snabbt väjer i sidled. Ta det försiktigt och visa hänsyn!

Efter cirka 16 km på den lätta och mycket snabba banvallen mellan Varberg och Rolfstorp börjar Bockstensturen på riktigt. 3-4 rejäla stigningar samt en och annan utförsbacke ska passeras innan Åkulla och första energidepån siktas efter cirka 25 km. Här gäller det att proviantera så att orken inte tryter. I ytterligare cirka 5 km har BST 100 och BST 75 sällskap i det böljande bokskogslandskapet men när kuperingen ökar viker 75:an av och väljer den enkla och korta vägen förbi Tingåsberget (BST 100 har här en mycket tuff dragning i 5 km). Nu har vi sällskap igen i drygt en mil då vi bl.a. passerar både mitten på sträckan och energidepå 2 i Åkulla. När 30 km återstår viker 75:an av ”hemåt” och då har vi också avverkat större delen av de 600- 650 höjdmetrar vi ska klara av.

Vi sammanstrålar snart med ”Halvan och sen också med ”Helan” då ungefär 25 km återstår. Skogspartierna avlöser varandra under några kilometer och avslutas med en rejäl utförslöpa ner mot ängar och åkrar. I och med detta lämnar vi Åkulla bokskogsområde bakom oss. Härifrån syns Grimetons världsarvslistade master och vid horisonten Kattigatts blåa böljor. Energin får vi på den nya depån , Englarps gård., efter cirka 55 km.

På små grusvägar, några delar asfalt, bitvis breda stigar och en och annan lite trixigare singletrack trampar vi på in mot sista depån (nr.2). Även den är ny och ligger vid vår egen (Varberg MTB:s) klubbstuga, tillika en av de allra bästa publikplatserna. De kilometrar som sedan återstår till mål delas mellan MTB-spår, blandade stigar och fasta grusgångar med partier av förrädiskt rullgrus. Att se det blå havet, känna lukten från tången och närma sig den väldiga Varbergs fästning är fullt tillräckligt som drivkraft till en ny Bockstenstur nästa år.

Välkommen till START – och i MÅL!

 

KLASSER OCH ANMÄLNINGSAVGIFTER BST 75km
Klass Avgift
12/12 – 17/6
Avgift
18/6 – 26/8
Avgift vid
Efteranmälan
Beskrivning
Damer Motion 600 kr 700 kr 900 kr Rätt att deltaga i klassen har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 15 år. Ingen tävlingslicens erfodras!
Herrar Motion 600 kr 700 kr 900 kr Rätt att deltaga i klassen har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 15 år. Ingen tävlingslicens erfodras!
Tävling Pojkar 15-16 400 kr 500 kr 700 kr Tävling på sträckan 75 km för flickor som under kalenderåret fyller 15 -16 år som innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället
Tävling Flickor 15-16 400 kr 500 kr 700 kr Rätt att deltaga i klassen har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 30 år och innehar Veteranlicens.
Höjdprofil BST 75km
Höjdprofil kommer!

Använd menyn uppe i vänstra hörnet för att tända och släcka olika lager i kartan nedan. Den gröna sträckningen är BST 30km, den blå sträckningen är BST50km, den röda sträckningen är 75km och den svarta är BST100km. Du kan lätt zooma in och ut med hjälp av musen. Du kan också få en större karta genom att klicka på symbolen för större karta i högra övre hörnet.

OBS! Vissa delar av sträckningen går på privat mark som vi inte ska cykla på när vi är ute och tränar!
Vissa delar av sträckningen går på privat mark som vi inte ska cykla på när vi är ute och tränar! Länken nedan tar dig till en träningsversion av BST 100km där de delar som ej är tillåtna att cykla är ersatta. Träningsversionen spelades in 2013 så den följer inte exakt årets sträckning.

För träningskarta bst 100km Klicka här!