BST 75 km ”75:an”

Max 450 deltagare 

Denna sida innehåller information om hur banan ser ut. Letar du efter mer generell information såsom starttid m.m. ska du gå till sidan “Frågor & Svar”.

TIll anmälan!

BST 75km är öppen för alla åldrar från 15 år (obs! dock ingen tävlingsklass) och uppåt. Främst är sträckan till för motionärer med erfarenhet av mtb-cykling. Denna sträcka är vår nyaste och den som vuxit mest under de år den funnits. Den är perfekt för dig som vill ha en större utmaning än den förhållandevis ”enkla” Halvan men heller inte så kuperad, lång och tuff som BST 100. Vi är övertygade om att ”75:an” kommer att fortsätta att vara mäkta populär, inte minst bland alla ”Vasaloppscyklister”. Med mer av mountainbike-karaktär, sköna singel-tracks och en och annan knixig passage ger vi med BST 75 ett unikt tillfälle att använda den goda cykelform du tränat upp. Välkommen till ett ”riktigt” långlopp på mountainbike.

Banbeskrivning

Starten sker lördag lunch från de östra delarna av stan, då stora byggnadsprojekt pågår runt om i hela Varberg. Snart ger vi oss ut på den gamla banvallen med dubbla ”filer”. De flesta trycker på i ett riktig högt tempo ute på ”platten”. Även om det är lättkört så finns det stenar, hög mittremsa och gropar som kan göra att många cyklister snabbt behöver väja i sidled. Ta det försiktigt, håll till höger och visa hänsyn!

Efter cirka 10 km, varav 7 km på den lätta och mycket snabba banvallen mellan Varberg och Rolfstorp börjar Bockstensturen ”på riktigt”. Fyra rejäla stigningar samt en och annan härlig och häftig utförsbacke ska passeras innan Åkulla friluftsgård och första energidepån siktas, efter cirka 21 km. Här gäller det att proviantera så att orken inte tryter.

Från depå 1 här i Åkulla cyklar 75:ans deltagare samma sträckning som BST 100 sånär som en avkortning på 5 km mellan 2:dra (Nackhestugan) och 3:e (Korndals gård) depån. Detta är en ny och extra fräsch sträckning för BST 75 och som säkert blir minst lika populär som den gamla.

Efter Åkulla gäller bland annat bokskogspartier med både tuffa och goa mot- och frånlut. Dessutom ska Valasjön, Kalvsjön och Humsjön passeras men framförallt ska Ämtebjärsbacken besegras efter knappt 30 km.

Efter cirka 44 km passeras den andra depån, Nackhestugan, med härlig energipåfyllnad. Nu ringlar sig BST på små grusvägar, genom vackra bokskogspartier och tuffa backar. Skogspartierna avlöser varandra under några kilometer och avslutas med en rejäl utförslöpa ner mot ängar och åkrar. När dryga ¾ av hela sträckan är avklarad ligger vår nästa depå, lantgårdsfiket Korndals gård. Ett kafé med mycket bra åskådarplatser. En perfekt plats att skåda cyklister under många timmar. Här gäller det att återigen fylla på med energi.

Nu efter depån tar vi oss an Stora Mosse som är ett tufft och populärt stigparti. Vi trampar vidare på små och smala grus/asfaltvägar, bitvis breda stigar och en och annan lite knixig single-track samt på riktigt fina mtb-spår in mot sista depån vid vår egen klubbstuga (Varbergs MTB). Vid klubbstugan, i Åkulla, vid Nackhe-stugan och på Korndals gård finns de allra bästa publikplatserna. Under de kilometrar som nu återstår till mål finns en liten överraskning men annars blandas sträckan mellan goa mtb-spår, stigar och fasta grusgångar (dessa med partier av förrädiskt rullgrus).

Att se det blå havet, känna lukten från tången och närma sig den väldiga fästningen är fullt tillräckligt som drivkraft till start i nästa års Bockstenstur. Du har alldeles snart genomfört den 25:e upplagan av BST. Vi är beredda att genomföra 25 till. Du hänger väl med och kanske väljer Du då den största utmaningen: BST 100?

Till ljudet av hejarop och applåder kommer första målgång för 75:orna att ske efter runt tre timmar.

Välkommen till START – och i MÅL!

Var säkra på att det jublas och applåderas i Societetsparken vid samtliga målgångar från tidig förmiddag till långt in på sen-eftermiddagen.

 

Observera att banbeskrivningen kan komma att ändras ända fram till start.

 

KLASSER OCH ANMÄLNINGSAVGIFTER BST 75km
KlassAvgift
1/10 – 12/6
Avgift
13/6 – 21/8
Avgift vid
Efteranmälan
Efteranmälan på platsBeskrivning
Damer Motion650 kr750 kr950 kr1000 krRätt att deltaga i klassen har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 15 år. Ingen tävlingslicens erfodras!
Herrar Motion650 kr750 kr950 kr1000 krRätt att deltaga i klassen har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 15 år. Ingen tävlingslicens erfodras!

 

Höjdprofil BST 75km

BST75

Karta

Använd menyn uppe i vänstra hörnet för att tända och släcka olika lager i kartan nedan. Den gröna sträckningen är BST 25km, den blå sträckningen är BST50km, den röda sträckningen är 75km och den svarta är BST100km. Du kan lätt zooma in och ut med hjälp av musen. Du kan också få en större karta genom att klicka på symbolen för större karta i högra övre hörnet.

BST avgörs till stora delar på privat mark och på vissa partier i naturreservat där länsstyrelsen givit dispens. Det betyder att alla ska följa uppsatta skyltar och reservatsregler vid träning och tävling. Ingen nedskräpning får förekomma och kom ihåg att vi är gäster i naturen.

 


Genom att vi alla visar respekt och följer regler och förordningar kan vi genomföra BST även i fortsättningen!