BST 75km


Max 450 deltagare 

Denna sida innehåller information om hur banan ser ut. Letar du efter mer generell information såsom starttid m.m ska du gå till sidan “Frågor & Svar”.

BST 75km är till för alla från 15 år (dock ingen ungdoms-tävlingsklass) och uppåt. Främst är sträckan till för motionärer med erfarenhet av mtb-cykling. Denna sträcka är vår nyaste och den som vuxit mest under de nu fem år den funnits. Den är perfekt för dig som vill ha en större utmaning än den förhållandevis ”enkla” Halvan men heller inte så kuperad, lång och tuff som BST 100. Vi är övertygade om att ”75:an” kommer att fortsätta att vara mäkta populär, inte minst bland alla ”Vasaloppscyklister”. Med mer av mountainbike-karaktär, sköna singeltracks och en och annan lite knixig passage ger vi med BST 75 ett unikt tillfälle att använda den goda cykelform, som du fram till Vasan tränat upp. Välkommen till ett ”riktigt” långlopp på mountainbike.

Banbeskrivning

Starten sker under lördag förmiddag (schema för starttider för respektive sträcka meddelas under våren) vid foten av ståtliga Varbergs fästning. Vi återgår nästen helt till 2018 års startsträckning. Efter 7 km känner man igen sig och kilometern senare ger vi oss ut på den gamla banvallen med dubbla ”filer”. De flesta trycker på i ett riktig högt tempo ute på ”platten”. Även om det är lättkört så finns det stenar, hög mittremsa och gropar som kan göra att många cyklister snabbt behöver väja i sidled. Ta det försiktigt, håll till höger och visa hänsyn!

Efter cirka 16 km, varav 7 km på den lätta och mycket snabba banvallen mellan Varberg och Rolfstorp börjar Bockstensturen ”på riktigt”. Fyra rejäla stigningar samt en och annan härlig och häftig utförsbacke ska passeras innan Åkulla friluftsgård och första energidepån siktas, efter cirka 26 km. Här gäller det att proviantera så att orken inte tryter.

I ytterligare cirka 5 km har Helan och 75:an samma sträckning i det böljande bokskogslandskapet men när kuperingen ökar viker 75:an av och väljer den enkla och korta vägen vid sidan av Tingåsberget (BST 100 har här en mycket tuff dragning i 5 km). Snart har vi sällskap igen och under den dryga milen vi cyklar samma sträckning passeras bl.a. både mitten på sträckan och energidepå 2 i Åkulla. De allra snabbaste kan här nå ifatt en och annan eftersläntrare (BST100-åkare som startat 1h tidigare)

När 30 km återstår viker 75:an av ”hemåt” och då har vi också avverkat större delen av de cirka 900 höjdmetrar vi ska klara av.
Vi sammanstrålar efter fyra cirka kilometer senare med Helan.

Skogspartierna avlöser varandra under några kilometer och avslutas med en rejäl utförslöpa ner mot ängar och åkrar. I och med detta lämnar vi Åkulla bokskogsområde bakom oss. Härifrån syns Grimetons världsarvslistade master och vid horisonten Kattegatts blåa böljor. Energin får vi på den 3:e depån efter cirka 52 km.

Via den från förra året nya och mycket populära stigen över Store mosse når vi bitvis bredare stigar kortare partier på grus och dessutom en del asfaltsträckor. En och annan lite knixig singletrack trampar vi på in mot sista depån (nr.4). Den har vi placerat vid vår egen klubbstuga, (Varbergs MTB) tillika en av de allra bästa publikplatserna (ihop med Åkulla och Korndals gård). De kilometrar som nu återstår till mål delas mellan Mtb-spår, blandade stigar, fasta grusgångar och partier av förrädiskt rullgrus.

Att se det blå havet, känna lukten från tången och närma sig den väldiga fästningen är fullt tillräckligt som drivkraft till en ny Bockstenstur nästa år och då kanske på den största utmaningen – BST 100km.

Till ljudet av hejarop och applåder kommer första målgång för 75:orna att ske efter runt tre timmar.

Välkommen till START – och i MÅL!

Observera att banbeskrivningen kan komma och ändras fram till tre veckor innan start.

KLASSER OCH ANMÄLNINGSAVGIFTER BST 75km
KlassAvgift
1/10 – 12/6
Avgift
13/6 – 21/8
Avgift vid
Efteranmälan
Efteranmälan på platsBeskrivning
Damer Motion650 kr750 kr950 kr1000 krRätt att deltaga i klassen har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 15 år. Ingen tävlingslicens erfodras!
Herrar Motion650 kr750 kr950 kr1000 krRätt att deltaga i klassen har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 15 år. Ingen tävlingslicens erfodras!

 

Höjdprofil BST 75km

Använd menyn uppe i vänstra hörnet för att tända och släcka olika lager i kartan nedan. Den gröna sträckningen är BST 30km, den blå sträckningen är BST50km, den röda sträckningen är 75km och den svarta är BST100km. Du kan lätt zooma in och ut med hjälp av musen. Du kan också få en större karta genom att klicka på symbolen för större karta i högra övre hörnet.

Vänligen respektera de skyltar som finns anslagna vid vissa passager.

 

Allt för att vi ska få genomföra BST även i fortsättningen!