BST 50km


Denna sida innehåller information om hur banan ser ut. Letar du efter mer generell information såsom starttid m.m ska du gå till sidan “Frågor & Svar”.

Banbeskrivning

BST 50km är för alla från 13 år och uppåt. Främst är sträckan till för motionärer men det finns också möjlighet för dig mellan 15 – 16 år att tävla på sträckan.

I år är Halvan uppgraderad och innehåller 10 km ny sträckning samt 2 omplacerade depåer, allt för att förhöja cykelglädjen.

Starten sker tillsammans med övriga sträckor vid Varbergs vackra fästning. Loppet rullar upp genom Varbergs centrumgator som kantas av hejande och jublande åskådarskaror. När asfalten tar slut efter de för alla sträckor gemensamma första åtta kilometerna går sträckningen nu i huvudsak på en gammal banvall mellan åkrar och ängar. För de flesta i ett riktig högt tempo utan vare sig mot- eller frånlut. Tänk på att vara observant och ha framförhållning då det ofta bildas snabba klungor. Även om det är lättkört så finns det stenar, hög mittremsa och gropar som kan göra att många cyklister snabbt väjer i sidled. Ta det försiktigt och visa hänsyn!

16 km från start förändras banans profil påtagligt och ett kuperat parti tar vid. I och med detta viker nu ”Halvan” av från ”Helan” av och svänger mot upp mot Grimsjön vilken den rundar via backiga skogsvägar för att snart åter växla in på först BST 75 och sedan på Helans sträckning då cirka halva loppet är avverkat. Skogspartierna avlöser varandra under några kilometer och avslutas med en rejäl utförslöpa ner mot ängar och åkrar. I och med detta lämnar vi Åkulla bokskogsområde bakom oss. Härifrån syns Grimetons världsarvslistade master och vid horisonten Kattigatts blåa böljor. Energin får vi på den nya depån , Englarps gård., efter cirka 30 km.

På små grusvägar, några delar asfalt, bitvis breda stigar och en och annan lite trixigare singletrack trampar vi på in mot sista depån (nr.2). Även den är ny och ligger vid vår egen (Varberg MTB:s) klubbstuga, tillika en av de allra bästa publikplatserna. De kilometrar som sedan återstår till mål delas mellan MTB-spår, blandade stigar och fasta grusgångar med partier av förrädiskt rullgrus. Att se det blå havet, känna lukten från tången och närma sig den väldiga Varbergs fästning är fullt tillräckligt som drivkraft till en ny Bockstenstur nästa år.

Första målgång för BST 50 beräknas till kl. 12.30. Välkommen till mål!

KLASSER OCH ANMÄLNINGSAVGIFTER BST 50km
NYHET – Motionsklass Duo!!

Cykla två och två! Här hjälps ni åt, har kul tillsammans och håller ihop i vått och torrt. Högst en minut får skilja vid målgång. Tävling på lek eller allvar.
Vilka blir BST:s första DUO-mästare? I år börjar vi med BST 50km och vänder oss framförallt till företag, men naturligtvis är alla lika välkomna.

 

Klass Avgift
12/12 – 17/6
Avgift
18/6 – 26/8
Avgift vid
Efteranmälan
Beskrivning
Damer Motion 450 kr 500 kr 700 kr Motionsklass öppen för alla damer. Vi rekommenderad dock att du under kalenderåret fyller lägst 13 år!
Herrar Motion 450 kr 500 kr 700 kr Motionsklass öppen för alla herrar. Vi rekommenderad  dock att du under kalenderåret fyller lägst 13 år!
Pojkar Motion 250 kr 300 kr 500 kr Motionsklass för pojkar som under kalenderåret fyller 13 – 16 år.
Flickor Motion 250 kr 300 kr 500 kr Motionsklass för flickor som under kalenderåret fyller 13 – 16 år.
Tävling Pojkar 13 – 14 år 250 kr 300 kr 500 kr Tävling på sträckan 50km för pojkar som under kalenderåret fyller 13 – 14 år som innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.
Tävling Flickor 13 – 14 år 250 kr 300 kr 500 kr Tävling på sträckan 50km för flickor som under kalenderåret fyller 13 – 14 år som innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.
Duo 800 kr 900 kr 1100 kr Motionsklass duo.
Höjdprofil BST 50km
Höjdprofil kommer!
Använd menyn uppe i vänstra hörnet för att tända och släcka olika lager i kartan nedan. Den gröna sträckningen är BST 30km, den blå sträckningen är BST50km, den röda sträckningen är 75km och den svarta är BST100km. Du kan lätt zooma in och ut med hjälp av musen. Du kan också få en större karta genom att klicka på symbolen för större karta i högra övre hörnet

OBS!
Vissa delar av sträckningen går på privat mark som vi inte ska cykla på när vi är ute och tränar! Länken nedan tar dig till en träningsversion av sträckan där de delar som ej är tillåtna att cykla är ersatta. Träningsversionen spelades in 2013 så den följer inte exakt årets sträckning.

Träningsversion av bansträckningen för GPS